viernes, 27 de julio de 2018

36a Edició Festival ÉSDANSA 2018

Esbart Manresà

EL FESTIVAL ÉSDANSA APOSTA PER NOVES 
FORMES DE GAUDIR DE LA DANSA TRADICIONAL

El festival se celebrarà entre el 20 i 26 d’agost a Les Preses (Garrotxa) 

El diàleg entre els llenguatges artístics de la dansa i la música com a treball creatiu focalitza el discurs del festival. Dues danses Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat formen part de les propostes internacionals. Indonèsia i Mongòlia, cultures convidades, descobreixen les seves danses i costums a través de nous “formats experiència” 

Redacció

S'acaba de presentar a La Caldera (Barcelona) la programació de la 36a edició de l’Ésdansa, un festival que ha esdevingut un referent dins el món de la dansa d’arrel tradicional per la seva visió de futur i la seva clara aposta per la participació i l’intercanvi cultural. 

Contrabanda. Foto: Josep Campos
Jordi Fosas, el director del Festival, ha recalcat que en aquesta edició la creació i la innovació continuaran formant part del discurs del festival, seguint el camí argumental iniciat fa dos anys. Enguany es posarà el focus en el diàleg creatiu entre la dansa i la música i s’oferirà l’oportunitat de descobrir propostes gairebé inèdites del treball en comú de companyies i col·lectius provinents d’aquests dos mons. Una d’elles serà l’espectacle inaugural Contr@band@ de l’Esbart Sant Martí de Barcelona i La Lira Ampostina, dues de les entitats més destacades de la cultura popular del país, on es podrà veure per primera vegada el treball de simbiosi entre la dansa d’arrel tradicional i la música de banda. 

Seguint aquesta mateixa línia, destaca la presència al Festival de Factoria Mascaró, una de les companyies més rellevants en el desenvolupament del llenguatge de la dansa d’arrel, la qual oferirà al llarg de tota la setmana tallers formatius i xerrades, a més de representar dos dels seus darrers treballs: Silenci... dansa i Indiano sons i els passos perduts, espectacle amb què juntament amb el grup d’havaneres L’Espingari, aconsegueixen que els ritmes de taverna del segle XIX deixin de ser només cantats i dialoguin amb la dansa. 

"Dins la Ger". Mongòlia
Una de les propostes més trencadores serà sens dubte Sa mateixa, on la fusió de la música folk de Joana Gomila i el moviment gestual de Lali Ayguadé s’uneixen en un projecte creatiu destinat a explorar els seus límits com a artistes i a retrobar-se a sí mateixes a través de la tradició. 

Més enllà d’aquest diàleg, es podrà veure també l’estrena de Pilar de dos, de Raquel Viñuales i Clàudia Gómez, proposta guanyadora de la segona edició de premi Delfí Colomé. En aquest cas la simbiosi creativa s’estableix entre el llenguatge físic dels castells i l’expressió poètica dels moviments de la dansa. 

Pel que fa als grups internacionals, aquest any l’Ésdansa porta a tres països encara inèdits dins el festival com són la República Turca del Nord de Xipre, El Salvador i Mongòlia, que compatiran protagonisme amb Xile i Indonèsia. Però si una cosa fa especial la proposta internacional d’enguany és el fet de tenir dues danses considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: la Dansa de les Mil Mans d’Indonèsia i el Biyelgee, la dansa popular tradicional mongola. Dues cultures que en aquesta edició es podran viure també de forma molt més enriquidora gràcies a les noves “propostes experiència”, activitats plenes de màgia que prometen ser inoblidables, com el repte d’aconseguir que mil mans ballin plegades el Saman o descobrir les danses i els costums mongols dins mateix d’una iurta o ger, l’habitatge típic d’aquesta cultura nòmada. 

Esbart Manressà
El diàleg amb el paisatge continuarà formant part essencial del festival i la interacció amb la natura estarà present de nou al Parc de Pedra Tosca amb la Festa al Parc, on tothom qui vulgui podrà descobrir danses tradicionals en un espai natural únic. Aquesta vegada el passeig acabarà al Clot de l’Infern on es presentaran els resultats del treball fet durant tota la setmana en els tallers formatius. 

El Laboratori, el nou espai d’experimentació a partir de la dansa d’arrel tradicional creat l’any passat, continuarà la seva tasca aportant noves eines per a la creació. En aquesta edició, però, se li ha volgut donar el format de residència, convidant a Toni Jodar i Beatriu Daniel perquè desenvolupin el seu projecte Explica dansa i treballin en la revisió teòrica, reflexiva i pràctica del binomi tradició i contemporaneïtat. 

Coincidint amb l’Any Aureli Capmany i amb la recent mort de Manuel Cubeles, l’Ésdansa ha volgut fer una mirada als orígens i retre un petit homenatge a aquestes dues figures, referents cabdals per entendre l’evolució de la dansa tradicional a Catalunya en el darrer segle. A través dels “Parlem...” reconvertits en “conferències ballades”, es descobrirà el llegat deixat per Capmany i Cubeles, així com la feina que han continuat fent els esbarts per preservar-lo. 

"Parlem de..." Els balls d'Aurèlia Campmany

L’Ésdansa’T, la línia formativa del festival, oferiràun total de 190 hores de formació, 50 més que l’any passat i amplia l’oferta dels tallers per a nens i nenes a través de quatre itineraris paral·lels, distribuïts en diferents franges d’edat. A més a més, i després de la magnífica acollida de l’Ésdansa’T jove engegat l’any passat, els nois i noies d’entre els 13 i els 16 anys continuaran gaudint de tallers destinats només a ells. Cinc dies de formació durant els quals l’Ésdansa’T es convertirà de nou en el màxim referent formatiu i Campus de la dansa tradicional.

Web del Festival



No hay comentarios:

Publicar un comentario